Din când în când îmi vine-n gând că mă scufund și mă afund la infinit într-un neant fără sfârșit și urlu strig da nu m-aud Acum io-s în vertij și nu mă laud că mi-am pierdut dinții din gură Io am mușcat din adevăr cu ură nu am vrut masca de iluzii Mi-am dat la pix cu sete prin perfuzii am primit sânge nou Mi-am șlefuit ideile într-un vocabular lingou și-am ars-o arogant și egoist Un pueril imberb teribilist mi-a dat cu pumnu-n cap realitatea ca un pugilist Și când am început să cad toți m-au văzut dar nu m-au auzit nu mă aud de fel Și mă scufund în văzul lor într-un mine distrugător le spun cuvinte ca un puzzle alambicat înspre un viitor trecut de-atâtea ori prin văzul lor mă sinucid nemuritor

despre:

marți, 13 decembrie 2016

Despre corectitudinea politica si manipularea in masa, in Romania (2)

partea 1 aici

5 - Noua clasa politica

Aici am avea doua aspecte de analizat:
- independentii
- partidele noi

Lasam la o parte partidele noi facute de politicieni vechi, ALDE, PMP, haideti sa vorbim despre partidele care au avut pretentia ca ele chiar schimba clasa politica aducand oameni noi pe scena.

Pornit cu surle si trambite in jurul progresistei de carton Monica Macovei, partidul M10 mi-a castigat votul la alegerile prezidentiale. Apoi am regretat ca am votat, nu pentru ca as fi vazut-o pe Macovei ca pe o salvatoare nationala, ci pentru participarea la tertipul cu diaspora. A fost clar ca Macovei e doar o marioneta a lui Basescu, insa va si explic de ce cred asta: pentru ca s-a dus la mama dracu si toata ziua s-a plans la televiziunile pro Johannis ca ea nu poate vota, ca e diaspora disperata sa voteze si nu sunt organizati, ca nu sunt lasati sa voteze de catre sistemul corupt al lui PSD. Johannis a castigat cu voturile celor care au pus botul ca diaspora nu e lasata sa voteze, deoarece matematic voturile diasporei nu au cum sa faca diferenta chiar daca votau toti Johannis.
Dupa alegerile prezidentiale, activistii M10 au fost extrem de prezenti in online. Pana la alegerile locale, cand au disparut intr-o ceata groasa. Nu am auzit o singura data cum ca M10 ar candida la parlamentare, nu am auzit in nicio discutie vreo voce care sa spuna Monica Macovei sau orice alt nume de membru M10. Am intrat pe siteul lor azi. Nu inteleg ce s-a intamplat cu acest partid. Poate a fost doar masa de manevra pentru Johannis si se dorea a fi vocea societatii civile la localele din Bucuresti. La fel ca alt partid mic care a disparut dupa locale.

Va amintiti PP-DD? Partidul lui Diaconescu miza tot pe schimbarea clasei politice. Problema a fost ca figurile noi aduse de DD nu erau deloc noi, erau doar de la fundul gramezii de clasa politica, erau cele mai pline de cacat figuri, de nici macar PSD sau PRM nu isi permitea sa defileze cu ele. PP-DD ar fi avut sansa sa devina o voce puternica in parlament, dar i-a lipsit ceva esential pentru a functiona. I-a lipsit increderea membrilor in insasi formatiunea pe care o reprezentau. Convinsi ca sunt niste hoti, PP-DDistii au parasit imediat barca pe cale sa se scufunde, lasand-o sa se scufunde singura, cu DD la bulau si ei linistiti in parlament, fiecare la partidul de la care venise.

Impropriu numit partid, mai mult decat un ONG totusi, USB a fost distrus inca dinainte sa porneasca febra alegerilor locale. Centrat in jurul lui Nicusor Dan, vesnicul pretendent independent la primaria capitalei, USB a devenit vocea hipsterilor isterici in momentul in care a obtinut 3 mandate de consilier in CGMB. Urmand modelul observatorilor pe care i-a avut la locale, Nicusor Dan a chiulit de la sedintele CGMB mai mult decat l-ai fi vazut in stare pe tocilar. Sustinatorii au vazut in asta o metoda de a i se impotrivi Gabrielei Firea, motiv pentru care proaspat formatul USR a ajuns sa fie al treilea partid la alegerile parlamentare. Problema care se pune acum e daca va deveni un partid de opozitie sau o basina fasaita ca PP-DD. De ce spun ca este o problema? Pentru ca reprezentantii USR din teritoriu sunt fosti membri PSD. Pentru ca al doilea om ca influenta in USR este Clotilde Armand, director Egis Romania, firma responsabila cu supravegherea lucrarilor de la autostrada Transilvania. Nu pot avea incredere in cineva care a beneficiat de contracte cu statul fara licitatie ca va deveni acea voce noua de care are nevoie clasa politica.

Tot la partide mici care pretind ca vor sa devina noua clasa politica intra si PRU, PRM fara Vadim si alte dubiosenii in genul PSRO, insa e atat de evident ca sunt doar manevre proaste ale unor figuri cu state vechi pe scena politica romaneasca incat nu pot fi mentionate macar ca fiind tentative de partide.

De partea independentilor putem vorbi doar la trecut cu proaspetele rezultate ale alegerilor parlamentare. Vesnicul Remus Cernea nu va mai fi prezent in parlament. O singura tentativa de independent decent a existat, insa a fost transformata in caz social de catre social media si, automat, tarata in derizoriu: Visinel Balan. Cred ca Visinel ar fi facut echipa buna cu Remus. Desi il iau in ras pe Remus Cernea de cate ori am ocazia, e singurul despre care nu poti spune ca e corupt. Probabil ca nesansa lui a fost sa fie singurul necorupt intr-o oaza de coruptie si e de inteles de ce a putut avea doar initiative precum cea cu delfinii. Nu trebuie sa uitam totusi ca niciun partid nu s-a declarat deschis pro LGBT in contextul in care Coalitia pentru Familie doreste modificarea definitiei casatoriei in textul Constitutiei.

Problema cu corectitudinea politica este ca e usor de manipulat. Problema cu societatea romaneasca e ca se lasa usor manipulata si ca mereu va lua apararea unor idioti care doar profita de tragedii. Nu sunt aceleasi mase care se lasa manipulate de aceleasi ideologii. Sunt zeci de mase, formate dupa cum dicteaza nevoia si manate dupa cum cere ideologia.

In ultimii ani, Bucurestii au fost constant scena unor proteste de amploare medie, prezentate ca fiind extrem de mari sau minore, in functie de cine conducea sondajul. Pe fondul nemultumirilor legate de contractul RMGC, PSD si-a pus oamenii la conducerea miscarilor societatii civile, cu scopul de a prelua puterea de la Basescu. Uniti Salvam a fost portavocea lui Claudiu Craciun pana in momentul in care hipsterii au inceput sa isi dea seama ca ii conduce PSD. Asa ca au inceput sa se lase condusi si de PNL, PC (alt partid dizolvat in melanjul clasei politice), apoi de noi si noi ONG-uri, divizandu-se in mase de manevra usor de controlat. Asa au aparut iubitorii de maidanezi, iubitorii de biciclete, iubitorii de festivaluri in aer liber, iubitorii de sport pe bulevardele aglomerate, iubitorii de libertate sexuala, iubitorii de orice lucru care poate strange un grup de oameni cat sa nu se dea senzatia de nisa, dar nici cea de pop.

Nu spun ca e rau sa iubesti vreun lucru din ce am enumerat mai sus, insa! Democratia spune ca libertatea individuala exista pana in momentul in care intervine libertatea colectiva. Apoi apar legi care reglementeaza libertatea. Legile acelea trebuiesc respectate in interesul colectiv, dat de majoritate in democratie. Niciodata minoritatea nu trebuie discriminata pe motivele care o fac sa devina minoritate, insa nici libertatile minoritatii nu pot depasi libertatea colectiva.

In 2000, Claudiu Craciun a condus o manifestatie impotriva candidaturii lui Vadim Tudor la presedintia Romaniei. Lucru profund anti-democratic, pentru ca daca majoritatea nu doreste un presedinte nu il voteaza (simple as fuck, e unul din motivele pentru care a castigat Johannis alegerile, pentru ca multi au votat impotriva lui Ponta).

In 2012 au existat proteste violente impotriva lui Basescu si a guvernului Boc, pe fondul demiterii abuzive a lui Raed Arafat. Sau a amenintarii cu demiterea, nici nu mai stiu exact. Am vazut cu ochii mei o masina incendiata in intersectie la Unirii si geamurile tuturor bancilor din magazinul Unirea sparte cu pietre de catre cetateni nemultumiti. A intervenit jandarmeria. A inceput circul cu libertatea de exprimare. Cativa protestatari batuti au castigat procese. La cateva zile a fost numit un nou cabinet ministerial, dintre parlamentarii alesi.

In 2013, Claudiu Craciun conduce protestele impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. Motivul: utilizarea cianurilor.
Cianurile sunt folosite in exploatarea minereurilor de aur peste tot in lume. Inclusiv in Romania. Nu si la Rosia Montana. Protestatarii sunt din ce in ce mai nesimtiti si agresivi, jandarmii nu mai au voie sa fie violenti, nu mai conteaza ca unele proteste sunt in afara legalitatii. Tinerii frumosi si liberi gusta din anarhie.

In 2014 o parte a tinerilor frumosi si liberi (divizati deja in Uniti Salvam, Miscarea de Rezistenta, ce dracu grupuri mai exista) exploda de bucurie in strada. Johannis devenea primul presedinte al Romaniei care parea sa nu aiba legaturi nici cu Rusia, nici cu America. Johannis este dovedit penal, proprietarul unei case obtinute prin fals si uz de fals. Mitingul de sustinere a proaspatului presedinte nu este autorizat, nu conteaza, oricum jandarmii nu mai au de mult timp voie sa bata protestatari. Traim o democratie perfecta.

In 2015 explodeaza clubul Colectiv. Johannis cere demisia premierului PSD si aduce la guvernare un cabinet tehnocrat, in urma consultarilor cu reprezentantii societatii civile. Ce pizda ma-sii inseamna tehnocrat? Ce e aia societate civila si de ce o reprezinta Tudor Chirila? De ce nu punem guvern dintre parlamentari? De ce nu organizam alegeri anticipate daca nu avem pe cine sa punem dintre parlamentari? De ce am ajuns in 2016 si inca nu ni se spune exact cine e vinovatul pentru accidentul de la Colectiv? De ce au existat voci care l-au injurat pe Raed Arafat? De ce fiecare protest mare e legat intr-un fel sau altul de Raed Arafat? Unde a disparut Claudiu Craciun si cine sunt ONG-istii astia aparuti peste noapte?

Parerea mea e simpla si poate parea cretina: dandu-si seama de riscul aparitiei unui partid care sa schimbe intr-adevar clasa politica, vechii politicieni au antrenat si angrenat in conflicte zeci de ONG-uri astfel incat societatea civila e noua clasa politica instruita dupa vechile precepte politice. Corectitudinea politica e noua democratie, PSD e baubaul perfect in umbra caruia va creste noul comunism care pretinde ca nu e comunism si la final toti vor trai fericiti pana la adanci batraneti. Inclusiv noi daca nu cascam ochii. Ati uitat ce bine era pe vremea lui Ceausescu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu