Din când în când îmi vine-n gând că mă scufund și mă afund la infinit într-un neant fără sfârșit și urlu strig da nu m-aud Acum io-s în vertij și nu mă laud că mi-am pierdut dinții din gură Io am mușcat din adevăr cu ură nu am vrut masca de iluzii Mi-am dat la pix cu sete prin perfuzii am primit sânge nou Mi-am șlefuit ideile într-un vocabular lingou și-am ars-o arogant și egoist Un pueril imberb teribilist mi-a dat cu pumnu-n cap realitatea ca un pugilist Și când am început să cad toți m-au văzut dar nu m-au auzit nu mă aud de fel Și mă scufund în văzul lor într-un mine distrugător le spun cuvinte ca un puzzle alambicat înspre un viitor trecut de-atâtea ori prin văzul lor mă sinucid nemuritor

despre:

joi, 17 martie 2016

Despre corectitudinea politica si manipularea in masa, in Romania (1)

Romania, la nivel de constiinta colectiva, poate fi cu usurinta catalogata ca fiind pizda aia din filmele politiste proaste care este rapita si al carui personaj este in totalitate construit in jurul sindromului Stockholm. Problema, in acest caz particular, nu o reprezinta pizda proasta, pentru ca aici nimeni nu se da peste cap sa o salveze, toti stau la rand cu prohabul desfacut sa ii mai administreze niste aspirina saracului, ci o reprezinta modul de manifestare a sindromului Stockholm, probabil unic in toata istoria sindromului Stockholm.

Nu neaparat cronologic, voi nota si analiza cateva aspecte si etape ale acestei maladii care ajuta la slabirea societatii romanesti de zeci (poate chiar sute) de ani, deja.

1 - Comunismul: exemplul clasic de Stockholm aplicabil romanilor

Nici nu se raceau bine gloantele in trupurile familiei Ceausescu, ca si apareau primele pareri de rau. Ce-i drept, imaginea promovata a cuplului era de "parintii Republicii Socialiste Romania", orice monstru are cateva remuscari dupa ce-si ucide parintii, oricat de mult i-ar uri. Apoi au trecut anii, ranile proaspete s-au cicatrizat in spiritele de soimi ai patriei ajungandu-se la 27 de ani distanta si la tot mai des auzita replica "era mai bine pe vremea lui Ceausescu!". Si nu auzi astfel de aberatii doar din gura unor, sa spunem, indreptatiti sa regrete acele vremuri - fosti securisti sau nomenclaturisti. Nu! O larga paleta sociala, de la pensionari agricoli, asistati social, tineri intelectuali la jurnalisti, ingineri si profesori universitari, medici trecuti de prima tinerete si cadre militare, sustine sus si tare ca nu exista adevar mai mare decat cel cuprins in melancolia si ura fata de prezent pe care il pun cu totii in vorbele "ehe... daca mai traia Ceausescu!".

2 - Imperiul Austro-Ungar: Stockholm Von Transilvania

Nu am datele exacte si nu voi sta sa le caut, stiu insa ca stapanirea habsburgica in zona geografica a Transilvaniei/Ardealului s-a intins pe cateva sute bune de ani. Scoala Ardeleana a insuflat in constiinta colectiva a romanilor din zona spiritul nationalist de si-au luat si ei coaiele in mana si au reusit sa obtina independenta + unire cu celelalte doua regiuni romanesti. Ce au facut imediat ce au avut mana libera? Au pizdit cativa maghiari sa se simta si ei bine. (De fapt au pizdit niste tigani maghiari, ca atat i-au tinut coaiele.) Apoi au inceput sa se planga, ei nu suporta sa fie pusi in aceeasi oala cu miticii din Regat sau cu sarmele din Moldova. No, Banatu-i fruncea si Ardealu-i mintea, pula mea! Acum tot mai multi cetateni romani din Transilvania cer si obtin cetatenie maghiara si semneaza petitii pentru a deveni regiune autonoma. Asta in timp ce regateanul si moldoveanul, prosti de la mama prostilor, injura ungurii. Dar nu pe 16 decembrie. Pe 16 decembrie ne amintim ca Laszlo Tokes a fost "scanteia" care a pornit "revolutia". Revolutie care ne-a scapat de Ceausescu. Care era un criminal dovedit, bolnav psihic si vinovat de genocid. Dar... parca era totusi bine "pe vremea lui".

3 - Casa Regala a Romaniei: egomania Hohenzollern-Sigmaringen

Dupa ce Cuza a reusit sa uneasca Muntenia si Moldova, in 1859, puterile politice ale vremii reusesc sa-l goneasca de la conducere 1866 si il aduc pe tronul Principatelor Unite pe dezertorul prusac Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, protejat al lui Napoleon al III-lea. Dezertorul a fost rebotezat Carol I de Romania si a pus bazele celei mai parazitare case regale din Balcani. Singurul lucru bun adus de casa regala a fost Dobrogea, insa asta cu pretul Basarabiei si a Cadrilaterului. Si au mai adus cateva valori nationale, cum ar fi tradarea (Mihai I l-a predat pe Antonescu rusilor), crima (Carol al II-lea a ordonat asasinarea lui Zelea-Codreanu) si infidelitatea (acest Casanova care a fost Carol al II-lea). In momentul de fata Casa Regala a Romaniei este o institutie de tot rasul, sustinuta de cativa dezaxati care scandeaza pe unde pot "Monarhia salveaza Romania" doar-doar or primi un piscot in plus. Membrii familiei "regale" sunt niste snobi parveniti cu ocupatii ca spalarea de bani, lupte de cocosi si pariuri ilegale sau hipsterisme #unitisalvam si protejarea pedofililor dovediti.
Cu toate ca este clar ca aceasta institutie este o plaga sociala pentru Romania (si o capusa infecta, insetata de banii publici), in continuare nu le da nimeni un sut in cur sa se duca dracu si ei la munca, nu la intins mana.

4 - Politicienii postdecembristi

Ii iubim si-i uram in acelasi timp: Ion Iliescu, Traian Basescu, Victor Ponta, Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Emil Boc, Klauss Johannis, Emil Constantinescu, Petre Roman, Dan Diaconescu, Monica Macovei, Elena Udrea, etc etc etc.
Imi sustin ideea de sindrom Stockholm in relatia societate - clasa politica pe baza faptului ca oricat de dovedite si rasdovedite ar fi faptele lor de coruptie si lipsa de demnitate, tot timpul se gasesc nevinovati* care sa le planga de mila si sa-i sustina neconditionat.


VA URMA


*nevinovati: cetateni simpli, fara functii publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu